OttAwa

Door: Ceciel

Blijf op de hoogte en volg Ceciel

11 Augustus 2025 | Canada, Orillia

Hallo allemaal,

Ottawa dus! De hoofdstad van Canada. Zeker niet de grootste stad van het land, maar wel uitgeroepen tot hoofdstad omdat… Ik heb tot deze reis gedacht dat het Ottowa was… maar niet dus. Het is Ottawa met de O en de A van Oma Agnes.

De wekker gaat om 6:55 uur, de ochtendmens in me komt naar boven en ik ben meteen in actie. I’m a girl on a mission. En die missie is de trein halen zodat we op tijd zijn voor de wisseling van de wacht bij het parlement. De ochtendmens in Jari is ook aan (zoals vrijwel elke ochtend), maar Jolien en Sophie moeten even op een rustig tempo wakker worden. Ik vertel dat de plannen gewijzigd zijn en we een paar treinen eerder willen pakken omdat we de wisseling van de wacht willen zien. De kinderen werken redelijk mee en terwijl zij naar een luisterboek luisteren, smeer ik brood voor het ontbijt en de lunch en drink ik een kopje koffie. Om 8:20 uur zijn we klaar voor vertrek! Mooi op schema. We rijden naar het treinstation in de buurt en terwijl we uitstappen, komt er nog een camper aanrijden. Als we bij de kaartjesautomaat staan, hoor ik bij de andere automaat een bekende taal. De kinderen reizen (blijkbaar) gratis in het OV, dus voor welgeteld $ 4,- pp reizen Rutger en ik naar het centrum. Als we op het perron aankomen, staat er een trein. We versnellen de looppas en stappen de trein in. De deuren gaan dicht en we horen: ‘Jullie waren precies op tijd!’. Dus toch die bekende taal bij de kaartjesautomaat [e-1f609]. Een gezin met 3 puberkinderen. We raken aan de praat en ze zijn beide docent op het basisonderwijs in de buurt van Winterswijk. We vertellen dat we uit Broekland komen en dat dat tussen Zwolle en Deventer ligt, want ja… wie kent er nu Broekland? Zegt die man ineens: ‘Ikheb ooit een collega gehad uit Broekland, Hubertien Kappert. Huh? Dat meen je! Hahahaha, dat is toch echt te toevallig! We zullen de groetjes overbrengen na de vakantie. [e-1f609]

Terug naar Ottawa. Na een treinreis van 46 minuten (voor dus welgeteld € 2,50) stappen we uit bij het parlement. Al snel horen we muziek en komt er een kleine fanfare onze kant op. Tof gezicht die rode jassen, zwarte broeken en zo’n enorme zwarte muts op hun hoofd. Ze marcheren het terrein over en dan volgt er een hele grote groep guards en een grote fanfare. Er volgt een ceremonie met muziek, marcherende guards en uitleg wat ze gaan doen. Van alle nieuwe guards wordt de kleding en het geweer gecheckt. Zo wordt er bij één nog een pluisje van de broek gehaald. Voor ons staat een soldaat van een jaar of 21 in legerkleding. Ineens vraagt Jari: “Heeft hij geholpen om ons te bevrijden in de oorlog?”. Eh, nee. Dan valt er plotseling een guard flauw en ligt dus ineens op de grond. Jari vraagt: “Is hij neergeschoten?”. Na de ceremonie mogen ze met twee agenten en hun auto op de foto. Dat vinden die agenten ook wel mooi. Ze krijgen een sticker. Als we daarna naar het visitor center lopen, is Sophie ineens haar sticker kwijt. We lopen terug en hij ligt nog bij het 1e stoplicht! Mazzel! Bij het visitor center krijgen we veel informatie, maar eigenlijk komt het er op neer dat wat wij zelf bedacht hebben eigenlijk heel prima is. We lopen naar de ByWard Market en komen toevallig dezelfde agent nog een keer tegen bij het stoplicht. Hij herkent ons ook en zwaait naar ons. Grappig.

De ByWard market is een overdekte markt waar je echt van alles kunt kopen. Wij beginnen bij het ByWard Café. De innerlijke mens moet weer gevoed worden. We kiezen allemaal een lekker groot stuk taart uit Die zo goed vult, dat het meteen onze lunch is. We lopen door naar de OTTAWA letters. De kinderen willen er mee op de foto. De omstanders vinden het prachtig om te zien hoe ze dat met zijn drieën regelen. Ik denk alleen maar ‘Schiet op, er staan nog 15 mensen te wachten die met deze letters op de foto willen.’ Het resultaat mag er zijn. [e-1f60a]We lopen door naar een gekleurde trap met de naam ‘Morning Doves’. Mooi gezicht. We vervolgen onze weg naar de Notre Dame Cathedral Basilica. Een prachtige kerk, vol pracht en praal en met een prachtig plafond vol met sterren. Ik ben er echt even stil van. Kijk zelf maar naar de foto. De kinderen vragen zich af waar Jezus in deze kerk hangt. En als ze hem zien constateren ze dat hij ook hier met spijkers aan het kruis hangt. We steken de straat over naar de National Gallery of Canada. Daar staat een metershoge spin buiten. Tof! Even een fotomoment en dan door naar de look-out bij Parc Major’s Hill. We kijken uit op het parlement, de Alexandra Bridge en het Fairmont hotel. De kinderen hebben inmiddels zere benen, dus Jolien gaat in de rugdrager en Sophie en Jari wisselen af in de huggybuggy. We lopen een klein stukje de Alexandra Bridge op en lopen dan richting de sluizen. De zon brandt fel op ons en er is geen schaduw, dus we nemen niet de tijd om de sluizen in werking te zien. We hebben als laatste stop de LEGO winkel op het programma. Kwestie van prioriteiten stellen… We lopen naar het CF Rideaux Center en gaan op zoek naar de LEGO winkel. Er staan prachtige bouwwerken in de winkel (netjes in een vitrine tegen grijpgrage kinderhanden) en Rutger besluit om een LEGO-auto te kopen die niet in Nederland verkrijgbaar is. Leuk souvenir! We halen nog even een ijsje en komen een tassenwinkel tegen. Sophie wil graag een nieuwe schooltas voor haar verjaardag. Ze kiest een mooie uit. Daarna is het tijd om terug te gaan naar de trein. Onderweg naar de camping tanken we de camper even vol. Dan is het tijd om te douchen en naar bed te gaan.

Vrijdag 1 augustus is Jari op tijd wakker en komt bij ons in bed liggen. Rutger ruimt het bed van Jari op en ik zet koffie (we hebben een duidelijke taakverdeling in de ochtend). Sophie en Jolien worden om 8:15 uur wakker. We maken een brakke koppen foto (die zal ik jullie besparen) en gaan rustig ontbijten. Het is dan ook ineens 9:30 uur. We moeten om 11:00 uur van de plek af en zijn nog lang niet klaar om te vertrekken. Ik ga met de kinderen naar het speeltuintje zodat ik daar op de laptop wat dingen voor Montréal kan uitzoeken. Rutger zorgt er ondertussen voor dat de camper opgeruimd en leeg is en we om 11:00 uur kunnen vertrekken. We rijden naar Russel, doen daar boodschappen en dan eerst naar de Tim Hortons voor koffie en Timballs. Eigenlijk heten ze Timbits, maar op de één of andere manier noem ik ze sinds onze vorige Canada trip Timballs. Het zijn kleine donutachtige balletjes verkrijgbaar in 10 smaken. Ik vind ze niet heel lekker, maar Rutger en de kinderen kunnen hier erg van genieten. Doe mij maar een M[e-38]M koekje [e-1f609]. We rijden door en horen op een gegeven moment ‘bonk, bonk, bonk’. Rutger vraagt de kinderen wie dat doet, maar na 4 seconden komt het besef dat de pionnen die midden op straat stonden, omver gereden zijn en de andere weghelft blokkeren. De tegenliggers moeten stoppen om de pionnen rechtop te zetten voor ze verder kunnen rijden. Het kan de beste overkomen. [e-1f60a]

We rijden via Hawkesbury, want daar heb ik een leuk speeltuintje gezien voor de kinderen. We lunchen er en de kinderen kunnen er even hun energie kwijt voordat we weer verder rijden richting Montréal. Bij een visitor center stoppen we voor de kaart van Quebec en Montréal en dan kunnen we door. We rijden tijdens de spits door de stad en hebben daardoor een klein beetje file, maar om 17:35 uur komen we op de camping aan. Het mag eigenlijk geen camping heten. Het is een parkeerplaats voor campers met stroom en een apart dumpingstation. We staan wel op een prachtige plek bij een haven. We eten lekker Hollands vandaag. Gekookte aardappelen, spinazie en gemaksballen (kant en klare gehaktballen). Dat gaat er wel in. Als de kinderen in bed liggen bekijken wij de kaart van Montréal en lees ik een informatieboekje. We strepen aan wat we morgen en overmorgen willen doen. Nu al zin in! Het is inmiddels weer een lang verhaal geworden. Ik loop inmiddels ook een beste tijd achter met onze belevenissen. Gebrek aan tijd om verhaaltjes te typen en gebrek aan wifi om überhaupt verhalen te kunnen uploaden. Of ik leg de prioriteiten anders en dat is genieten van en met elkaar in het prachtige Canada. Laten we het op het laatste houden. [e-1f609]

Bij deze nog even een fotolink:

Liefs uit Bass Lake Provincial Park

• 11 Augustus 2025 - 06:54

Monique F:

Prachtig jullie reis beschreven Ceciel, daarnaast lees ik ook het reisverslag van mijn zus Petri: met de trein door Noorwegen, een heel eind naar het noorden en via Zweden weer terug. Vrienden van ons zijn op de fiets in Franrijk aan het trekken en zelf schrijf ik over onze belevenissen per bus en taxi in Colombia. Allemaal heel verschillend maar verbazend wekkend leuk. Nog prettige dagen gewenst [e-1f44b]

• 11 Augustus 2025 - 09:22

Agnes:

Hallo vakantiegangers.

Sjonge sjonge sjonge, wat een belevenissen en ervaringen daar kunnen jullie jaren op teren!

Ceciel je bent nooit te oud om te leren. o f a klein verschil.

Sophie ook nog tijd en puf om een handstand te doen. [e-1f44f][e-1f44f]

Lego voor Rutger welke mooi auto??? (Een mooie herinnering aan jullie reis)

De 2e keer dat jullie Nederlanders tegen kwamen?

Pionnen …… ik zal niet vragen wie. . .. . ?[e-1f600]

Geniet nog van de laatste dagen!

knuffel van mij.

• 12 Augustus 2025 - 07:38

Danielle:

Goedemorgen!

Van natuur naar stad. Deze reis heeft het allemaal! Leuk om te lezen en te zien.

Het is trouwens maar goed dat Ottawa 2x een A heeft, want anders hadden de kids niet zn mooie foto kunnen regelen :-)

Ook fijn dat het kind in Rutger naar boven komt deze vakantie. Thuis lekker Lego-en! Of is de doos stiekem nu al open? Haha

Fijne laatste dagen nog!

Liefs uit Deventer