Torenhoog en bloedheet in Toronto.
Door: Ceciel
Blijf op de hoogte en volg Ceciel
29 Augustus 2025 | Canada, Toronto
Hallo allemaal,
Of zoals Jolien zegt ‘Hallootjes!’ Dinsdag 12 augustus gaat de wekker om 6:30 uur. Jolien vertelde gisteravond dat ze wel op de slaapbank wilde slapen. Prima, dus we hebben haar toen wij naar bed gingen op de bank gelegd. Ergens vannacht is ze bij ons in bed gekropen. Wanneer? Geen idee. We worden wakker iig met Jolien tussen ons in. Als we aangekleed zijn, lopen we naar het restaurant voor het ontbijt. Eerlijk gezegd valt dit ontbijt ontzettend tegen. Ja, er is echt wel wat te kiezen, maar wraps met pulled pork of een hamburger kunnen mij niet bekoren om 7:30 uur. De yoghurt is schoon op en er is ook geen yoghurt meer op voorraad… Balen. Als we een uur later weglopen, zien we gekookte eieren de ontbijtzaal binnen komen. Das jammer, dat had me dan wel weer gepast en Sophie ook. Ze heeft het ook gezien en zegt dat we morgen later moeten gaan, want dan hebben we een lekker gekookt eitje. [e-1f60a]
Om 9:00 uur vertrekt de shuttle vanaf het hotel naar het vliegveld. Vanaf daar kunnen we met een rechtstreekse trein naar het centrum van Toronto. Wederom reizen de kinderen gratis en met 25 minuten staan we op Union Station. Het is inmiddels 10 uur en het is echt al bloedheet. Allereerst gaan we naar de CN tower om kaartjes te kopen. We kunnen om 11:15 uur naar boven. We besteden deze tijd om in de winkel van Toronto Blue Jays (honkbalclub) te kijken en het honkbalveld te zien. We bezoeken ook even het Roundhouse Park. Daar staan allemaal oude treinen. Om 10:50 uur gaan we in de rij staan voor de CN tower. Er is geen schaduw, dus ik maak schaduw door een doek vast te houden. Scheelt toch weer 8 graden [e-1f609]. Als we de tassencontrole doorlopen hebben, mogen we met de lift naar boven. In 58 seconden stijgen we naar 346 meter hoogte. Wat helemaal tof is, de lift heeft een glazen deur, dus je kunt de stad aan je voorbij zien trekken terwijl je omhoog gaat. Als we uitstappen ziet Sophie een spiegelplafond. Grappig, dat was mij nog niet opgevallen. Boven lopen we rond en zien van alles. Een vliegveld, Toronto Island, het station en wat de kinderen vooral heel interessant vinden; heel veel zwembaden op daken van gebouwen. We lopen over een glazen plateau waar je de straat onder je ziet. Waar onze kinderen vrolijk over deze glazen vloer lopen en erop gaan liggen, zie je volwassen mannen op de grond liggen, vooruit tijgeren en voorzichtig over het randje gluren om vervolgens heel hard te gillen en snel achteruit op te springen. [e-1f60a]
We gaan 1 verdieping lager en daar is ook een glazen vloer. We hebben kaartjes gekocht voor de top, dus we stappen de lift weer in en stijgen naar 447 meter hoogte. Je hebt echt niet door dat het zo hoog is! Ter vergelijking; Dat is ongeveer net zo hoog als van papa en mama hun huis tot aan de brug. Ik vind het wel leuk zo hoog, maar Jari is er wel klaar mee. ‘Dit hebben we net ook al gezien.’ Klopt helemaal en aangezien het vrij warm is, gaan we weer terug naar 346 meter. Daar is namelijk een plek waar je voorover kunt hangen en naar buiten kunt kijken. Dat kan op 2 plekken en dat doen we dan ook allemaal. Op het buitenterras (wat volgens Jari geen buitenterras is, want er zit allemaal glas omheen -> point taken) eten en drinken we nog even wat en dan is het tijd om naar beneden te gaan. In het winkeltje kijken we even rond terwijl de kinderen zich vermaken in een speeltuintje. Het is al 13:30 uur als we richting restaurant gaan voor een lunch. Vlak voordat we bij Jack Astor Bar [e-38] Grill naar binnen gaan beging het zachtjes te regenen. We hadden net al het idee dat het had geregend, want de straat was nat, maar daar hebben we niks van gemerkt. Gelukkig zitten wij droog. Na de lunch (15:00 uur) lopen we naar de St Lawrence Market. Onderweg begint het keihard te regenen, dus we schuilen even op het station. Sophie en ik vinden het wel lekker die regen. Je koelt zelf toch een beetje af. Het is inmiddels 34 graden.
Rutger en ik zijn 10 jaar geleden ook op de markt geweest en ik herken de markt niet meteen. Later blijkt dat we de achteringang genomen hebben. We komen langs allemaal eettentjes en we slaan onszelf voor de kop… Waarom zijn we uit eten gegaan terwijl we daarna een markt gingen bezoeken. Goh, wat suf! Echt geen seconde aan gedacht. Enfin. Als we de markt uitgaan, herken ik het weer. De gevel van de markt vol met rode bloemen! We hadden eigenlijk bedacht om nog naar de Distilltery District te gaan, maar het is te warm om nog een kwartier heen (en dus ook terug) te lopen en we merken dat bij de kinderen de koek wel op is. Rutger en ik snakken naar een kop koffie. We gaan nog even terug naar de markt en kopen een mooie knuffelbeer als souvenirtje voor Sophie. We halen wat lekkere broodjes voor vanavond en dan lopen we terug naar Union Station. Gelukkig is het droog. Jari was vanmorgen om 5:30 uur wakker en is moe. Hij zit daarom lekker in de buggy. Even rust. Op het station kopen we kaartjes en we zien dat de trein rammetje vol zit. We besluiten om een trein later te nemen. Dat geeft ons de tijd om bij een koffietentje met de geweldige naam ‘Balzac Coffee’ een Latte met Maple Syrop te bestellen. En omdat we beide een cafeïne shot kunnen gebruiken, doen we er meteen 2 espressoshots bij in. Daar knapt een mens van op!
We gaan in de rij staan voor de trein en wat ze echt goed geregeld hebben is dat er echt banen zijngemaakt. Je staat dus netjes tussen 2 lijnen en degene die vooraan staat, mag dus ook als eerst instappen. Niks geen geduw en getrek om een zitplek te bemachtigen. Iedereen wacht netjes op zijn beurt. Terug op het vliegveld blijkt dat we een trein moeten pakken om naar Viscount te gaan. Een gratis trein die wordt getrokken door een kabel. Jari vindt het machtig interessant om te zien. De shuttle naar het autoverhuurbedrijf is er binnen 5 minuten en we zijn in no time bij Sixt. We hebben een Audi A3 gehuurd voor de komende 2 dagen. Voor vertrek bekijken we de auto op schade. We zien een aantal krassen die niet op het formulier staan, dus ik loop terug naar binnen om dit te melden. Het duurt lang voordat ik aan de beurt ben, maar dan kunnen we eindelijk richting hotel. In het hotel eten we nog wat en dan is het al bedtijd voor de kinderen.
Bij deze weer een fotolink;
Groetjes van ons!
30 Augustus 2025 - 11:43
Elly:
Hoi,
Weer nieuwe ervaringen opgedaan.
Inderdaad wat een hoogte en leuk om zo overzicht te hebben van de stad,
en bijzonder die spiegelwanden/ glasplaten, kan mij voorstellen dat sommigen dit wel eng/ spannend vinden, maar zo te zien voor jullie niet [e-1f44d].
Groetjes Elly
30 Augustus 2025 - 11:58
Agnes:
Hoi hoi.
Weer een hele andere ervaring: liggen, lopen en kijken op en door een glazen vloer! En vergeet het uitzicht niet!
Ook nog bijgehouden hoeveel km jullie al met al gelopen hebben?
Mooie kiekjes.
31 Augustus 2025 - 11:13
Erna:
Zelfs een glazen plafond lijkt voor jullie 'n [e-1f34e]-tje [e-1f95a]-tje.
31 Augustus 2025 - 20:44
Danielle En Jan-Willem :
Hallootjes!
Genieten op grote hoogte! En dat is niet eens de afsluiting, want met de Audi A3 gaan jullie nog meer avonturen beleven. In Toronto hadden jullie trouwenw ook de ondergrondse straten kunnen bezoeken. Daar was het vast een stukje koeler geweest :-).
Liefs van ons